Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Het melkpoeder reageert met het zuur van azijn. Er ontstaan allemaal kleine klontjes. Dat zijn eiwitklontjes. Eiwit is niet alleen het wit van een ei, maar ook een ander woord voor proteïne. Proteïnes zitten in veel voedingsmiddelen, zoals melk. Door het bakpoeder bij de klontjes te doen, worden de eiwitklontjes zacht. Zo wordt je lijm goed smeerbaar.
Je kunt dit proefje vergelijken met het maken van kaas. Om kaas te maken, wordt aan melk ook een soort zuur toegevoegd. Door dit zuur, krijg je eiwitklontjes in de melk. Deze eiwitklontjes worden dan in een kaasvorm geperst en na even wachten heb je kaas!
Welke lijm plakt het beste? Hoe kun je dat testen?
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.