Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Het water in de beker met het zout krijgt een veel lagere temperatuur dan het water zonder zout. Als je zout oplost in water, verlaag je de temperatuur waarop water bevriest. Deze temperatuur noemen scheikundigen het vriespunt van water. Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C.
Doordat het ijs niet meer in de vriezer zit, gaat het ijs smelten. Het smelten van ijs kost energie. Warmte is een vorm van energie. Om te smelten haalt het ijs dus warmte uit het water en zo daalt de temperatuur van het water. Het water zonder zout kan echter niet kouder worden dan 0°C, want dan bevriest het water weer. Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C. Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt van zout water kan wel zakken tot -22°C.
Antislip
Door met zout te strooien op de weg of straat, zorgt zout ervoor dat het heel erg koud moet worden voor het water op de weg bevriest tot ijs. De weg of straat verandert dus niet meteen in een ijsbaan als het vriest in Nederland. Daarom zie je strooiwagens op pad gaan zodra het kouder wordt dan 0°C.
Pekel
Het woord pekel wordt gebruikt voor een oplossing van water en zout. Kaasmakers gebruiken pekel tijdens het maken van kaas. De kaas gaat in de pekel (een zoutbad) voor betere houdbaarheid, smaak, en stevigheid. De strooiwagens in de winter zorgen voor zout water op de weg. Dit zoute water wordt ook pekel genoemd.
Zet een bakje met slagroom en vanillesuiker in de beker met het ijs-zoutwatermengsel en roer goed. Je zal zien dat het na een tijdje bevriest. Zo kun je zelf vanilleroomijs maken zonder vriezer.
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.