Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
In vruchtensappen zitten vitamines. Sommige vitamines zijn anti-oxidanten. Anti-oxidanten gaan reacties met zuurstof (oxide) tegen. Zo zorgen anti-oxidanten ervoor dat de smaak en kwaliteit van veel soorten eten goed blijven.
Betadine is zelf bruin, maar wordt blauw als het aan zetmeel bindt. Anti-oxidanten reageren met Betadine, waardoor langzaam de blauwe kleur uit de vloeistof verdwijnt. Dus hoe lichter de oplossing na een aantal minuten, hoe meer anti-oxidanten in het vruchtensap zitten.
Chemici gebruiken testen als deze om de hoeveelheid anti-oxidanten in diverse soorten eten met elkaar te vergelijken. Welk vruchtensap bevat de meeste anti-oxidanten? En is daarom het ‘gezondst’?
Er zijn veel verschillende soorten vitamines die je nodig hebt om gezond te blijven. Als je bijvoorbeeld te weinig voedsel met vitamine C eet, kun je ziek worden. Dan krijg je scheurbuik, waarbij de elasticiteit uit je huid verdwijnt zodat die kan scheuren. Deze ziekte kwam vroeger veel voor bij de bemanning van schepen. Zij waren soms maanden achter elkaar op zee en konden alleen eten meenemen dat lang goed bleef. Ze aten daarom weinig vers fruit en groenten met vitamine C.
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.