Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.
• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.
Bekijk onze digibordles ‘Het verfexperiment’. In deze les maken kinderen zelf verf. Ze mengen de ingrediënten en testen of hun zelfgemaakte verf aan hun wensen voldoet. Vervolgens verbeteren ze de verf en ze gaan net zo lang door tot ze tevreden zijn. De bijbehorende labkaarten ‘Ontdek de chemie van verf’ kunt u hier gratis bestellen.
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.