Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.
Chemici noemen het proces waarbij water naar de sterkere oplossing gaat osmose.
Blijf op de hoogte van ons actuele aanbod aan gratis lesmaterialen en activiteiten.