Centrum
JongerenCommunicatie
Chemie
Loire 150 (Castellum)
Gebouwdeel C (Synthesium)
2491 AK Den Haag
Breng de boter op kamertemperatuur. Zet de oven aan op 175 °C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Mix boter, suiker en vanillesuiker 1 minuut. Voeg het ei toe. Voeg de tarwebloem via de zeef toe. Mix of kneed 2 minuten tot een glad deeg. Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
Strooi tarwebloem op het aanrechtblad. Rol hierop het deeg uit met de deegroller tot een lap van 6 mm dik. Steek met het vormpje stukjes deeg uit en leg die op de bakplaat. Schuif de gevulde bakplaat in de oven en bak het deeg 8 tot 10 minuten gaar. Laat de koekjes 30 minuten afkoelen buiten de oven.
Nu kun je de koekjes versieren als je dat leuk vindt!
Cupcakes en koekjes zien er anders uit en smaken ook anders. Toch zit er min of meer hetzelfde in. Hoe kan dat? Wat zijn de verschillen en hoe maken ze uit voor de structuur?
koekjes | cupcakes | |
tarwebloem | hoeveelheid gelijk | hoeveelheid gelijk |
boter | knapperiger door minder boter | zachter door meer boter |
suiker | kruimeliger door minder suiker | zachter en vochtiger door meer suiker |
eieren | kruimeliger door minder eieren | zachter door meer eieren |
melk | geen melk | zachter en vochtiger door de toevoeging van melk |
bakpoeder | geen bakpoeder | luchtiger door de opgevulde luchtbelletjes |
zout | geen zout | steviger en elastischer door de toevoeging van zout |
De ingrediënten bepalen voor een groot deel hoe je gebak eruit ziet, smaakt en voelt. Maar hoe je het maakt, maakt ook uit. Wat voor verschillen zie je tussen het maken van cupcakes en het maken van koekjes?
Terug naar “Ontdek de chemie van het bakken“