Ik ben een kok en ik bak …. koekjes!

Ingrediënten voor 1 bakplaat vol koekjes:
  • 125 gram tarwebloem
  • 60 gram ongezouten (room)boter
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
Materialen:
  • deegroller
  • uitsteekvormpjes
  • mixer met deeghaken
  • bakplaat
  • bakpapier
Bereiding:

Breng de boter op kamertemperatuur. Zet de oven aan op 175 °C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Mix boter, suiker en vanillesuiker 1 minuut. Voeg het ei toe. Voeg de tarwebloem via de zeef toe. Mix of kneed 2 minuten tot een glad deeg. Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.

Strooi tarwebloem op het aanrechtblad. Rol hierop het deeg uit met de deegroller tot een lap van 6 mm dik. Steek met het vormpje stukjes deeg uit en leg die op de bakplaat. Schuif de gevulde bakplaat in de oven en bak het deeg 8 tot 10 minuten gaar. Laat de koekjes 30 minuten afkoelen buiten de oven.

Nu kun je de koekjes versieren als je dat leuk vindt!

Cupcakes en koekjes zijn anders

Cupcakes en koekjes zien er anders uit en smaken ook anders. Toch zit er min of meer hetzelfde in. Hoe kan dat? Wat zijn de verschillen en hoe maken ze uit voor de structuur?

Wat zit erin?
  koekjes cupcakes
tarwebloem hoeveelheid gelijk hoeveelheid gelijk
boter knapperiger door minder boter zachter door meer boter
suiker kruimeliger door minder suiker zachter en vochtiger door meer suiker
eieren kruimeliger door minder eieren zachter door meer eieren
melk geen melk zachter en vochtiger door de toevoeging van melk
bakpoeder geen bakpoeder luchtiger door de opgevulde luchtbelletjes
zout geen zout steviger en elastischer door de toevoeging van zout

 

De ingrediënten bepalen voor een groot deel hoe je gebak eruit ziet, smaakt en voelt. Maar hoe je het maakt, maakt ook uit. Wat voor verschillen zie je tussen het maken van cupcakes en het maken van koekjes?

Bij de bereiding van koekjes ten opzichte van cupcakes:
  • Mix/klop je veel minder, waardoor er minder lucht in je deeg/beslag komt, het eindproduct is daardoor harder.
  • In het koekjesdeeg zit minder water (uit ei, boter en melk), waardoor het zetmeel minder geleert en dus een kruimelige structuur oplevert.
  • Beperk je de glutenvorming doordat je minder mixt en minder water toevoegt, daarom zijn koekjes niet taai maar bros.
  • Koekjes zijn veel kleinere hoopjes deeg/beslag waardoor de bakwarmte sneller totaal doordringt. Ook levert de platte vorm van koekjes een groter oppervlak in verhouding tot het volume dan bij de meer ronde cupcakes het geval is.

Terug naar “Ontdek de chemie van het bakken