Dansende rozijnen
Laat rozijnen dansen met azijn en baksoda.
Wat heb je nodig?
- Glas
- Water
- Baksoda (baking soda)
- Eetlepel
- Natuurazijn of schoonmaakazijn
- 6 rozijnen
Wat moet je doen?Dansende rozijnen
1

1
Vul een glas voor de helft met water.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Dansende rozijnen
2

2
Voeg een halve eetlepel baksoda toe.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Dansende rozijnen
3

Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Dansende rozijnen
4

4
Voeg nu drie eetlepels azijn toe.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Dansende rozijnen
5

5
Doe de rozijnen in het glas.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Dansende rozijnen
6

Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.
Wat gebeurt er?
Als de azijn met de baksoda (natriumbicarbonaat) in het water gemend wordt, reageren ze met elkaar en zie je belletjes gas ontstaan. Dit gas noemen we CO2, koolstofdioxide of koolzuurgas. De belletjes in frisdrank zijn ook CO2.
De belletjes hechten zich aan de rozijnen, waardoor de rozijnen stijgen. Als de rozijnen aan het wateroppervlak komen laten de belletjes los en zinken de rozijnen weer.
In de lucht zit ook CO2. Het kan eruit gehaald worden door de lucht heel erg af te koelen. Dit CO2 wordt onder andere gebruikt in frisdrank en brandblussers.
Uiteraard is door C3 veel zorg aan dit proefje besteed. Centrum JongerenCommunicatie Chemie aanvaardt echter geen aansprakelijkheid voor schade die eventueel is ontstaan bij het uitvoeren van deze proef. Bekijk ook de pagina
Veiligheid voor meer informatie over het veilig werken met proefjes.